Jump to content
Age of History
Redguy325

Znaki specjalne *w ogóle* nie działają

Recommended Posts

Przez znaki specjalne mam na myśli wszystkie litery które nie są podstawowymi literami pisma łacińskiego (czyli np. znaki diakrytyczne albo ß)

Krótka sprawa; Prosty błąd ale mający brzydkie estetyczne konsekwencje. Wstawiam tutaj, bo to błąd od strony gry a nie tłumaczenia (raczej).

Generalnie znaki specjalne całkowicie są zepsute. Zauważyłem to przy nazwach miast i przy władcach, ale nie wątpię że błąd może występować też gdzieś indziej.

Nazwy państw i miast wyświetlają się poprawnie. Jeśli nie są w ogóle tłumaczone, to nie występuje tutaj żaden problem.
Tutaj przykład Czech z Czeskimi nazwami miejscowości (chyba jedyną zmianą względem oryginalnych nazw jest Prague --> Praha)
image.thumb.png.5b5a296cc846b37e43ac5d8d2caef035.png

Napisałem jednak prosty kod aby Czeskie miejscowości zmieniły język na Polski gdy są kontrolowane przez Polskę, i takie są rezultaty.
image.thumb.png.6cb890a4b86602d6b4fa84d09231422b.png

Na czerwono podkreśliłem miejscowości przy których wydarzyło się coś brzydkiego (np. zamiast "Blańsko" jest "BlaĹsko"), Polskie znaki nie dały się skutecznie napisać

Na Żółto podkreśliłem miejscowości które mimo występującego kodu, w ogóle nie dały się przetłumaczyć.

Można tu dostrzec widoczny wzór. Gdy znaki specjalne są w oryginalnej formie ze znakami specjalnymi, gra nie potrafi ich wykryć (tak, ja też użyłem znaków specjalnych, po tej stronie problemu nie ma). Gdy znaki specjalne są widoczne już po tłumaczeniu, to gra się wysypuje próbując to napisać.

Hipotezę potwierdza Zakon Krzyżacki, gdzie już w samej grze zakodowane jest aby cywilizacje niemieckie tłumaczyły Gdańsk i Kaliningrad na Danzig i Königsberg. No to Gdańsk z racji na Polskie "ń" nie tłumaczy się wcale, natomiast "ö" Königsberg ulega całkowitej masakracji.

image.thumb.png.89138c1f34c9b25d15519d19188ac8a2.png

Błąd występuje też przy liderach, i tutaj chyba zawsze.
image.thumb.png.2ebcb9ca5e345a26f0983a3eaf677606.png

@Łukasz Jakowski Mam nadzieję że to zostanie szybko naprawione, bo to wygląda na drobny błąd, a kłuje w oczy dość często, zwłaszcza z liderami. Każdy "Władysław" czy "Bolesław" jest napisany z błędem, i tak się generuje.