Jump to content
Age of History
Generał_wrzód

Propozycje dotyczące AOH2 Definitive Edition

Recommended Posts

1.Czy AI będzie mogło używać wszystkich nowych opcji dyplomatycznych?

Myślę, że jest to bardzo ważne, ponieważ im gra jest cięższa  i im więcej trzeba w niej myśleć( taktycznie jak w szachach np. w czasie wojny i strategicznie długoplanowo obmyślając sojusze itd.) tym więcej daje ona satysfakcji, co z kolei przekłada się na większą chęć gry. Byłoby czymś wspaniałym zastanawiać się nad tym, czy to, że jakiś kraj w nas inwestuje czerpiąc z tego korzyści jest dla nas długoplanowo czymś dobrym czy czymś złym. Czy w obliczu zwiększającej się presji ze strony rosnącego obok imperium (presja ta mogłaby ujawniać np. szerzenie propagandy a co za tym idzie destabilizacji państwa)  opłaca się zostać wasalem innego państwa, zachowując tym samym niezależność ale w zamian za wszystko co wiąże się z byciem wasalem. Ogólnie wydaje mi się, że ciągłe mierzenie się z presją pochodzącą z zewnątrz (niemilitarną) wydaje się być czymś bardzo ciekawym. Powoduje, że musimy gospodarować środki tak, aby nie upaść poprzez niezadowolenie w naszych prowincjach i wiążące się z  tym rzeczy.

Cechą serii AoH jest to, że rozgrywka może toczyć się przez tysiące lat. Zawsze  gdy rozgrywałem dłuższe kampanie w którejś z Pana gier, imersję psuł mi fakt, iż ustroje państw nie zmieniają się wraz z czasem. Może dałoby się przypisać dostępne w grze ustroje do epok tak aby zmieniały się one wraz z biegiem gry.

Już ostatnią moją propozycją jest to o czym wspomniałem już wcześniej. Chodzi mi o presję z zewnątrz. Do nowej wersji gry dodała Pan już mechaniki, które mają taką możliwość. Chodzi mi tutaj w o mechaniki, związane z możliwością rozwoju cudzych prowincji. 

Chodzi o to, że: jakieś państwo buduje warsztaty w naszych prowincjach. I to państw i nasze czerpie z tego korzyści. Dochodzi do sytuacji, w której większa część naszych przychodów, to nie nasze budynki, tylko cudze budynki na naszym terenie. I chyba w tym momencie, trzeba dodać nową mechanikę, która sprawiała by ,że gdy jakieś państwo ma u nas budynki, ale ma z nami złe relacje, a  jego budżet na to pozwala, zaczyna likwidować swoje budynki na naszym terenie kompletnie załamując nasz budżet. W ten sposób trzeba by było naprawdę uważać, na to co się dzieje w naszych relacjach.  Kolejnym takim elementem mogło by byś pobieranie pożyczki od jakiegoś państwa a nie ze "światowego banku centralnego". 😛 

Wydaję mi się, że takie zmiany byłyby czymś bardzo dobrym i ciekawym. 

Życzę Panu @Łukasz Jakowski dużo sukcesów.

1 hour ago, Generał_wrzód said:

Zawsze  gdy rozgrywałem dłuższe kampanie w którejś z Pana gier, imersję psuł mi fakt, iż ustroje państw nie zmieniają się wraz z czasem.

Chodzi o monarchie? Można zrobić, że jakiś procent powili zmienia się z powoli na inne od roku np. 1800.

Dochodzi do sytuacji, w której większa część naszych przychodów, to nie nasze budynki, tylko cudze budynki na naszym terenie.

Nie do końca. Budynki należą do cywilizacji, która kontroluje prowincję. Budowanie warsztatów w innych cywilizacjach ma na celu wsparcie tej cywilizacji oraz czerpanie zysku w postaci procentu od wartości zainwestowanych kosztów.

Kolejnym takim elementem mogło by byś pobieranie pożyczki od jakiegoś państwa a nie ze "światowego banku centralnego". 😛 

REQLOan.thumb.png.8129d2c9911fb0639abc2d4ff18935b3.png